Veroniek Pieper - Ruitercoach
Passie, No-nonsense, Resultaat.

Ruiterfitness / Ruiterpilates

Waarom is ruiterfitness belangrijk?

Om optimaal te presteren moet niet alleen jouw paard lichamelijk fit zijn, maar ook jijzelf. Ruiterfitness/ruiterpilates zorgt ervoor dat jij beter kan presteren met jouw paard en jouw houding tijdens het paardrijden kan verbeteren door te oefenen zonder paard. Voor ruiters zijn de volgende lichamelijke vaardigheden belangrijk:

- Corestabiliteit: het woord corestabiliteit is het makkelijkst uit te leggen als we het woord ontleden. Core staat voor alle spieren tussen de heupen en de schouders. Vaak denken mensen alleen aan de buik, maar ook de rug is van grote invloed. Stabiliteit zorgt ervoor dat wij kunnen bewegen zonder dat we de balans verliezen. Je kan je voorstellen dat dit erg belangrijk is voor ruiters. Als ruiter moet je stabiel op je paard kunnen zitten terwijl je met bijvoorbeeld je benen een hulp aangeeft. Dit been moet je dus onafhankelijk van je lichaam kunnen gebruiken, zonder dat je je evenwicht verliest. Corestabiliteit kan worden getraind met specifieke krachtoefeningen voor de core, zoals  de plank.

-Balans, symmetrie en coördinatie: dit heeft snijvlakken met corestabiliteit. Om je hulpen onafhankelijk te kunnen geven is het belangrijk om een goede balans te hebben, een symmetrisch lichaam (hoe herkenbaar is het dan een ruiter vaak sterker is in een hand/arm?) en het lichaam goed te kunnen coördineren. Deze vaardigheden kunnen worden geoefend door bijvoorbeeld oefeningen met een balansbal of met reactiesnelheid zoals het vangen van een bal. Ook krachttraining kan ingezet worden om deze vaardigheden te verbeteren om bijvoorbeeld beide armen even sterk te maken.

-Uithoudingsvermogen: ik denk dat de grap: "Ik heb een zuurstoffles nodig" na de proef niet onbekend is voor vele ruiters. Het is als ruiter ook belangrijk om aan je uithoudingsvermogen te werken. Dit kan door middel van cardio, zoals hardlopen of fietsen of door oefeningen zoals touwtje springen of jumping jacks.

Ik wil 1-op-1 ruiterfitness coaching om een fittere ruiter te worden en beter te presteren met mijn paard


5-minuten ruiterfitness workout

Hieronder een trainingsschema voor de ruiter voor een korte workout van 5 minuten.

Oefening

Herhalingen

Aandachtspunten


Hip bridge

10x

Voeten op heupbreedte

Heupen omhoog bewegen zodat het lichaam een rechte lijn vormt. 


Plank

1 minuut

Voeten op heupbreedte

Ellebogen onder schouders

Niet te ver naar voren of teveel terugkijken; hou het hoofd in rechte lijn met de rug.

Vorm een rechte plank


Achterwaartse lunge

10x ieder been

Zet je voeten op heupbreedte. Stap naar achter uit met een been en buig het achterste been naar de grond. Zorg dat je de grond net niet aanraakt en je been een hoek van 90 graden vormt.Push-up

10x

Plaats handen onder schouders en vorm een plank met je lichaam. Buig hierna door je armen en kom weer omhoog.


Jumping jacks

1 minuut

Spring met je voeten naar buiten en je armen uit.


Ik wil 1-op-1 ruiterfitness coaching om een fittere ruiter te worden en beter te presteren met mijn paard


 
 
 
 
Bellen
Instagram